Ingredientes:
4 cigalas medianas
400 gr lomos de bacalao desalado URANZU
1 cebolla grande o 2 medianas
1 pimiento verde
3 dientes de ajo
1 patata
3 tomates maduros
3 pimientos del piquillo
Aceite de oliva
Cebollino picado
Sal
Comenzamos….
Cortar en dados los lomos de bacalao ç
Pelar las colas de cigalas y las cabezas. Reservar en frio.
Cortar la cebolla y el pimiento verde. Laminar los dientes de ajo. Rallar los tomates y reservar.
Calentar una cazuela con un poco de aceite de oliva. Incorporar los dientes de ajo y sofreir. Añadir la cebolla y el pimiento verde. Pochar el conjunto durante unos minutos.
Pelar y cortar en dados la patata. Cubrir las patatas, en una cazuela. con aceite de oliva y confitar. Reservar.
Añadir a la cebolla pochada el tomate rallado y el pimiento del piquillo en tiras. Cocinar el conjunto durante 5 minutos.
Incorporar la patata confitada y cocinar durante 3 minutos mas. Si necesitara un poco de agua, añadir un poco.
En el ultimo momento, añadir el bacalao y cocinar durante 2 minutos mas.
Emplatado:
Salar y asar las colas y las cabezas de cigalas, en una sarten a fuego fuerte, con unas gotas de aceite de oliva.
Colocar en un plato, un poco de ajoarriero. Sobre el ajoarriero , colocar 2 colas de cigalas. Terminar el plato con un poco de cebollino. Como guarnicion , colocar en otra vajilla las cabezas de cigala.
Consejo
Hay diferentes recetas de este tradicional plato y todas muy sabrosas. Personalmente, me gusta que lleve un poco de patata, pero se puede preparar sin ella . Tambien usar pimiento morrón en vez de pimiento piquillo o usar ambos. Al gusto de cada uno…..
Ajoarrieroa zigala erreekin
Osagaiak:
4 zigala ertain
400 g bakailao solomo gatzgabe URANZU
Tipula handi bat edo 2 ertain
Piper berde 1
3 baratxuri ale
Patata 1
3 tomate heldu
3 pikillo piper
Oliba-olioa
Tipulin xehatua
Gatza
Hasiko gara.
Moztu kubotan bakailao solomoak.
Zuritu zigalen isatsak eta buruak. Erreserbatu hotzean.
Moztu tipula eta piper berdea. Baratxuri-aleak ijeztea. Tomateak birrindu eta erreserbatu.
Berotu kazola bat oliba-olio pixka batekin. Gehitu baratxuri-aleak eta ito. Gehitu kipula eta piper berdea. Erregosi multzoa minutu batzuetan.
Zuritu eta moztu kubotan patata. Estali patatak kazola batean, oliba-olioarekin eta konfitatu. Erreserbatu.
Gehitu tipula potxatuari tomate birrindua eta pikilloaren piperra zerrendatan. Kozinatu multzoa 5 minutuz.
Gehitu patata konfitatua eta prestatu beste 3 minutuz. Ur pixka bat behar baduzu, gehitu pixka bat.
Azken unean, gehitu bakailaoa eta prestatu beste 2 minutuz.
Platerean:
Gatzatu eta erre isatsak eta zigala buruak, su handiko zartagin batean, oliba olio tanta batzuekin.
Jarri plater batean, ajoarriero pixka bat. Ajoarrieroaren gainean, 2 zigala kola jarri. Amaitu platera tipulin pixka batekin. Goarnizio gisa, beste baxera batean jarri zigala buruak.
Kontseilua
Plater tradizional honen errezeta ezberdinak daude eta denak oso gozoak. Pertsonalki, patata pixka bat eramatea gustatzen zait, baina patata gabe presta daiteke. Halaber, erabili piper muturluzea pikillo piperraren ordez, edo erabili biak. Bakoitzaren gustukoa.